Pomazání nemocných

Pomazání nemocných

Foto: Člověk a Víra, Martin Myslivec

 

Ti, kterým se zhoršil jejich zdravotní stav, nebo mají před operací, či se ocitli v nebezpečí smrti, jsou vyššího stáří, mohou kromě zdravotnické pomoci také dostat posilu od Boha pro duši i tělo.

Kdo by nechtěl mít v nemoci, utrpení takovou pomoc, jakou je přítomnost a pomoc samotného Boha?

Svátost nemocných nenahrazuje lékařskou pomoc, ale doplňuje ji či přesahuje. Tak jako se o tělo stará lékař, o duševní pomoc se stará sám Ježíš prostřednictvím této svátosti. Při slavení svátosti pomazání kněz maže nemocného olejem na čele a rukách a prosí za jeho uzdravení a vyprošuje pro něho posilu a úlevu. Jestliže nemocný, který přijal pomazání, znovu nabude zdraví, může v případě další těžké nemoci tuto svátost znovu přijmout. Během téže nemoci lze svátost opakovat, jestliže nastane zhoršení zdravotního stavu.

V naší farnosti se každý rok uděluje svátost nemocných na Pouti nemocných na Svatém Antonínku v neděli v 15 hodin, čtrnáct dní po Hlavní pouti. Příbuzní mohou nemocné přivést autem až k liturgickému prostoru a po mši svaté je zase odvést. K pomazání nemocných se můžete hlásit telefonicky na faře (734 384 671). Své nemocné můžete přihlásit k pravidelné návštěvě každý měsíc (mimo prázdniny). Návštěvy, svaté přijímání, zpověď, pomazání nemocných, probíhají dopoledne a odpoledne na první pátek v měsíci a ve středu před prvním pátkem. 

 

V naléhavých případech ohrožení života volejte, pro sebe nebo vaše blízké, na faru ihned a kdykoliv (telefon 732 659 439), abyste domluvili termín návštěvy kněze ať už doma, nebo v nemocnici.

V případě hospitalizace v nemocnici je vhodné domluvit návštěvu kněze u ošetřující sestry (ARO, JIP) a následně se obracejte na nemocniční kaplany.

 

Nemocnice Kyjov: P. Mgr. Vladimír Mrázek 733 741 731  [email protected]

Nemocnice Uherské Hradiště: P. Mgr. Klaret Antonín Dabrowski, OFM  730 597 388  [email protected] 

Nemocnice Veselí nad Moravou: Mons. Václav Vrba  518 322 247  [email protected]